Metodologie

Metodologia „Școala din viitor” este o propunere didactică inovatoare pentru dezvoltarea abilităților digitale prin jocuri și experimente. Aceasta a fost concepută de către Fundația Vodafone Spania și Universitatea din Salamanca în cadrul programului „DigiCraft”.

Competencia digital

Dar ... ce sunt abilitățile digitale și de ce sunt importante?

Abilitățile digitale echivalează cu utilizarea sigură și critică a tehnologiei digitale și acoperă cunoștințele, abilitățile și atitudinile de care are nevoie fiecare cetățean într-o societate digitalizată aflată în continuă și rapidă evoluție.

Cadrul european DigComp definește 5 domenii de competență care alcătuiesc competența digitală:

  • Informare și alfabetizare informațională
  • Comunicare și colaborare
  • Crearea de conținut digital
  • Siguranță
  • Soluționarea de probleme

Metodologia „Școala din viitor”

Metodologia „Școala din viitor” a luat naștere din colaborarea specialiștilor în educație și tehnologie din cadrul Universității din Salamanca. Este concepută pentru a parcurge cele cinci domenii de competență definite în cadrul DigComp, atât cu băieți, cât și cu și fete, identificând ce abilități specifice trebuie să își dezvolte aceștia și stabilind obiective specifice pentru fiecare interval de vârstă.

Metodologia se bazează pe învățarea în echipă și încurajează participarea activă a elevilor prin jocuri și experimente, într-un context care le stimulează curiozitatea, creativitatea și dezvoltarea emoțională pozitivă.

Copilul este plasat permanent în centrul învățării, prezentându-i-se abilitățile digitale într-un mod inedit și atractiv, prin utilizarea tehnologiilor emergente. Respectul pentru mediu, reciclarea și utilizarea responsabilă a dispozitivelor sunt alte tendințe promovate de acest program.

De asemenea, se urmărește armonizarea lumii digitale cu cea analogică, propunându-se activități care nu se bazează doar pe utilizarea dispozitivelor electronice, ci implică și dezvoltarea abilităților motorii și cognitive, a gândirii logice și a muncii în echipă.

Metodologia „Școala din viitor” are ca piloni fundamentali

Jocul ca factor motivator

Experimentarea ca metodă de descoperire creativă

Împletirea lumii fizice cu cea virtuală

Adaptarea abilităților digitale pentru fiecare vârstă